18 septiembre 2013

L'osteoporosi és una malaltia dels ossos que condueix a un major risc de fractura. En l'osteoporosi la densitat mineral de l’os (DMO) està reduïda, la arquitectura de l'os es trenca, i s'alteren la quantitat i varietat de proteïnes en l'os.

L’osteopènia és un disminució de la densitat òssia que no arriba al grau d’osteoporosi.

L'osteoporosi és més comuna en dones després de la menopausa , per la devallada d’estrogens que es produeix però pot desenvolupar-se en els homes, i pot ocórrer en qualsevol edat. També es pot produir com a consequència d’alteracions hormonals, en el transcurs d’algunes malalties cròniques i per prendre alguns medicaments com els corticoides.

Per fer el diagnòstic de l’osteoporosi s’ha de mesurar la densitat òssia i això es fa mitjançant la densitometria. Amb aquesta prova  es determina la densitat òssia a nivell de la columna lumbar i a nivell del fèmur a prop del maluc.

És important fer un diagnòstic d’aquestes alteracions ja que es poden prevenir fractures com els aixafaments vertebrals i les fractures de fèmur instaurant mesures adients tant de tipus no farmacològic com farmacològiques.

Entre les mesures  no farmacològiques han demostrat la seva eficàcia:

  Portar un estil de vida saludable: 
     - Aport adequat de calci a la dieta ( 1200 mg/dia)
     - Exercici físic i manteniment del pes corporal
     - Aport de vitamina D i prendre el sol

Les mesures farmacològiques les indicarà el metge i es basaran en medicaments que contribueixen al manteniment i al augment de la massa òssia.

Donada la importància d’aquests transtorns és important fer un diagnòstic precoç i posar les mesures oportunes per evitar les  seves complicacions .

Per a més informació, pregunta al teu metge.

Dr. Joaquim Monfort
Medicina General Centre Mèdic Creu Groga

0 comentarios:

Publicar un comentario