13 octubre 2014

Melanoma

En la pell tenim unes cèl·lules anomenades melanòcits que produeixen un pigment , la melanina, que dona el color moreno i que serveix per protegir-nos de les radiacions solars.



Què són els melanomes?

Els melanomes són tumors malignes que apareixen sobre  els melanòcits

Incidència

Són els càncers que més morts produeixen de tots els càncers de pell encara que constitueixen menys del 2% d’aquests tumors. 

La seva incidència ha anat augmentant en els darrers 30 anys. En Espanya es diagnostiquen  uns 3.600 cada any i es pot considerar que tenim una incidència alta sobretot a partir de la dècada dels 90.

Factors de risc

Un factor de risc és qualsevol cosa que afecti la seva probabilitat de tenir una malaltia.

Respecte al melanoma els factors de risc són:

 - Les radiacions ultraviolades per exposició inadequada al sol.
 - La presència de pigues. 
 - La majoria no ens donaran cap problema però s’han d’anar controlant perquè en algun cas poden transformar-se en melanoma
 -Tenir la pell molt blanca.
 -Antecedents familiars de melanoma. Aproximadament un 10% de persones que tenen melanoma tenen antecedents familiars d’aquesta malaltia
 - Haver tingut abans un melanoma

Símptomes

Els melanomes no solen ser dolorosos. 

El primer senyal sol ser un canvi en el tamany, forma, color i sensació d’una piga.
També pot ser l’aparició d’una nova piga, negra o anormal



És necessari consultar amb el metge quan s’observin canvis en una piga. 

La regla ABCD ens pot ajudar a diferenciar un melanoma d’una piga normal.

A- Asimetria. La meitat d’una piga no és igual a l’altra meitat
B- Irregularitats dels costats : els límits són irregulars, dentats
C- Color. Els colors més perillosos són els vermellosos, blavosos o blancs sobre lesions negres.
D- Diàmetre.Quan la piga medeix més de 6 mm o augmenti el seu tamany

Diagnòstic

És important autorevisar-se la pell una vegada al mes per poder detectar canvis de les pigues ja existents i l’aparició de noves.

Revisions per part del metge. En cas d’observar una piga sospitosa sovint s’utilitza una tècnica anomenada dermatoscòpia ( microscopia d’epiluminiscència (ELM) o microscopia de superfície) per observar àrees de la pell amb més claretat.



En cas sospitós s’haurà de fer una biòpsia.

Pronòstic

La supervivència del melanoma ha millorat en els darrers anys degut a que es diagnostiquen abans. D'aquí la importància de detectar-lo en fases inicials.
Aproximadament el 90% de les dones i el 74% dels homes sobreviuen més de 5 anys. Això són xifres globals sense tenir en compte edat, tipus i fase en que s’han diagnosticat.

Prevenció

No exposar-se en excés al sol. Prendre el sol primeres hores del matí i darreres de la tarda i fer-ho amb protecció solar.

El color de la pell és important per determinar el risc de melanoma. Per exemple, el risc de tenir un melanoma es 20 vegades major en persones de raça blanca que en les de raça negra. Dintre de la raça blanca el risc varia en funció del fototipus.

El fototipus de cada persona depen de la capacitat per posar-se moreno , del  color de la pell, cabells, i dels ulls. Les personas que és cremen més amb el sol, que quasi mai es posen morenes amb el sol, tenen un fototipus baix i més risc de melanoma.

Els fototipus més comuns són: 



  
És important doncs fer una prevenció adequada i fer un diagnòstic en fases inicials. Així protegir-se correctement del sol i fer revisions de la pell són fonamentals per millorar la incidència d’aquest tumor i el seu pronòstic.

Dr. Joaquim Monfort
Servei de Medicina General

0 comentarios:

Publicar un comentario