15 mayo 2013


"Enderezaste tus pasiones hacia tu meta suprema; entonces se convirtieron en tus virtudes",  Friedrich Nietzsche.

En l'esport, igual que a la vida, cal plantejar-se objectius i metes, per poder enfocar-nos cap allò que volem aconseguir i per sentir-nos realitzats. Aquests ens ajuden a dirigir el nostre esforç, compromís cap al que volem aconseguir. Tanmateix, ens ajuden a incrementar el nostre rendiment i a motivar-nos en el nostre dia a dia.

Però, com hem de realitzar l'establiment d'objectius? Per a això, seria desitjable plantejar-se el què vull aconseguir, quan i com ho aconseguirem. Aturar-se en aquests punts, abans de començar la temporada o abans d’una competició determinada, és un temps ben invertit, i ens ajudarà a desenvolupar estratègies.

Els objectius han de ser concrets, realistes i difícils d'aconseguir, encara que no han de superar la nostra capacitat per aconseguir-los. És a dir, aquests objectius han d'estar per sobre del nostre nivell actual però valorar tenir els recursos suficients per aconseguir arribar-hi. Els objectius han d'estar plantejats en positiu. L'esportista ha de comprometre’s fermament a ells. Si no estem suficientment compromesos amb aquests objectius, no els assumim i, per tant, segurament, no els assolirem. Cal implicar-se activament en allò que un vol aconseguir.

Quan ens marquem objectius és important fixar-se un termini (curt, mitjà i llarg), en funció de quan valorem poder haver-los aconseguit, partint de la nostra situació actual. Aquesta apreciació s’ha d'establir d'una manera realista, estant aquests terminis dins les nostres possibilitats.

Existeixen els objectius centrats en el resultat (o de conseqüència) i els centrats en el procés (o de realització). Els objectius de resultat són aquells que es refereixen a la finalitat última (per exemple, quedar entre els deu primers, guanyar), aquests no depenen únicament de nosaltres sinó també de l'execució d'altres. Per contra, els objectius de procés es centren en aspectes concrets que tenen a veure amb la nostra execució (per exemple, millorar la concentració) i depenen directament de nosaltres.

Cal tenir objectius per motivar-se, els objectius de realització ens ajuden a concentrar el nostre esforç, compromís, la nostra atenció, dia a dia, entrenament a entrenament, en allò que volem aconseguir.

Un cop clars els objectius que ens hem marcat, de conseqüència i de procés, hem d'establir com els aconseguirem, és a dir, quina tècnica o estratègia seguirem per assolir-los.

L'ús de registres (per exemple, en forma de taula) ens ajudarà a plasmar els nostres objectius, les tècniques / estratègies utilitzades per aconseguir-los, el temps estimat que creiem adequat per aconseguir aquests objectius i, sobretot, valorar si en arribar a les dates marcades hem aconseguit els nostres objectius o no. Així mateix, en el mateix registre, reflectirem el motiu del no assoliment d'aquests objectius. Això ens ajudarà a reflexionar el perquè no s'han aconseguit (per exemple, no he aconseguit aquest objectiu perquè m'he lesionat, no he entrenat adequadament sobre aquest objectiu).

Per a més informació i/o concertar cita, pots fer clic aquí!

Meritxell Bellatriu
Psicòloga de l'esport
Col Núm 13811

0 comentarios:

Publicar un comentario